top of page

היכן ניתן לקבל מענה מיידי למצוקה נפשית?

מאת: עידו לנדמן-גיגי

בעוד שטיפול פסיכולוגי הינו תהליך אשר לוקח זמן לראות את תוצאותיו, לפעמים חווים מצוקה נפשית שדורשת מענה מיידי. מצוקה נפשית יכולה לבוא בכל מיני צורות וביטויים, ביניהם תחושת חרדה קיצונית, מצב רוח ירוד, ניתוק מהמתרחש, תחושה של אובדן שליטה בחיים ועוד.

חשוב לדעת שקיימים מספר גורמים אליהם ניתן לפנות ברגעי משבר בהם חשים צורך במענה מיידי למצוקה.

 

בדיקת פסיכיאטר

 

פסיכיאטר הוא רופא בעל הכשרה שמאפשרת לו להעריך את אופי המצוקה הנפשית, את מידת המסוכנות ואת הטיפול המומלץ למצב זה. במצבים של מצוקה נפשית קשה מנשוא יכול הפסיכיאטר לסייע במתן טיפול תרופתי הרגעתי. במצבים קיצוניים יותר כאשר הוא מתרשם ממסוכנות גבוהה הוא עשוי להמליץ על אשפוז פסיכיאטרי.

כאשר יש צורך במענה מיידי, ניתן לפנות לבדיקת פסיכיאטר דחופה בשתי דרכים:

  1. פנייה למיון כללי- לא כולם יודעים זאת, אבל בכל בית חולים בו יש מרכז לרפואה דחופה (מיון) צריך להיות פסיכיאטר בכוננות. ניתן לפנות למיון כללי גם במקרים של מצוקה נפשית, ולבקש להיבדק על-ידי פסיכיאטר. כמו בכל פנייה למיון, מומלץ להצטייד בהפנייה מרופא המשפחה, אך במצבי חירום ניתן לפנות גם ללא הפנייה. יש לקחת בחשבון כי בהיעדר הפנייה עלולה קופת החולים לדרוש תשלום השתתפות עצמית על הביקור במיון. 
     

  2. פנייה למיון פסיכיאטרי- בבתי החולים הפסיכיאטריים קיימת מחלקת מיון אשר גם בה ניתן להיבדק על ידי פסיכיאטר באופן דחוף. בשונה מפנייה למיון בבית חולים כללי, כאשר פונים למיון בבית חולים פסיכיאטרי אין צורך בהפנייה מקופת החולים, והמענה שם ניתן ללא עלות. (המידע עדכני למרץ 2017). 

קווי סיוע טלפוני

 

קווי הסיוע הטלפוני הינם מוקדים המאוישים על-ידי אנשי מקצוע או מתנדבים שעוברים הכשרה מיוחדת. במוקדים השונים ניתן לזכות באוזן קשבת ובמרחב מקבל, תומך ולא שיפוטי. בעת הצורך הנציגים והנציגות בקווי הסיוע יודעים להפנות לגורמי טיפול רלוונטיים. 

קיימים קווי סיוע רבים המיועדים לאוכלוסיות או למצבים שונים. להלן רשימה חלקית של כמה מקווי הסיוע הפעילים בארץ:

  1. ער"ן- עזרה ראשונה נפשית בטלפוןניתן להתקשר לטלפון 1201 – מוקד תמיכה ועזרה נפשית לכל סוגי הבעיות. השירות זמין 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. למידע נוסף, ניתן להיכנס לאתר האינטרנט, בו ניתן לקבל מידע על דרכי פניה והתקשרות נוספות, ביניהן פנייה באמצעות צ'אט, מייל ו-SMS.
     

  2. קווי סיוע טלפוניים לנפגעות ונפגעי אלימות מינית- המוקד נותן מענה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. למוקד מספרי טלפון שונים לאוכלוסיות שונות:
    נשים: 1202
    גברים: 1203
    נשים ערביות: 04-6566813
    נשים דתיות: 02-6730002

    גברים דתיים: 02-5328000
    ניתן לקבל מידע נוסף באתר האינטרנט.

     

  3. קו סיוע לנפגעי טראומה לאומית (נט"ל)- ניתן ליצור קשר בטלפון 1800-363-363- המוקד נותן מענה לנפגעי טראומה על רקע מלחמה וטרור. הוא פעיל בימים א'-ה' בשעות 07:00-24:00 ובימי ו' בשעות 08:00-13:00. למידע נוסף ניתן להיכנס לאתר האינטרנט.
     

  4. קו סיוע לקשישים- ניתן ליצור קשר בטלפון 3201*. מופעל על-ידי ער"ן, ומיועד לקשישים ולניצולי שואה. 
     

  5. קו תמיכה לחברי קהילת הלהט"בקו תמיכה של האגודה למען הלהט"ב לגבי סוגיות הקשורות לחיים כלהט"ב, לנטייה מינית ולזהות מגדרית. נותן מענה גם לבני משפחות וחברים. המוקד פעיל בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30. ניתן להתקשר לטלפון 03-6205591, ליצור קשר בווטסאפ במספר 058-6205591 או בדף הפייסבוק 'יש עם מי לדבר' למידע נוסף באתר האינטרנט
     

  6. סלעית- קו סיוע לנשים במעגל הזנות- ניתן להתקשר 24 שעות ביממה לטלפון 1800-200-690. המוקד נותן מענה לנשים במעגל הזנות, לבני משפחותיהן ולגורמים בקהילה המטפלים בנשים וזקוקים לייעוץ. ניתן למצוא מידע נוסף באתר האינטרנט.
     

  7. ערים בלילה- סיוע לבני נוער העוסקים בזנות- ניתן לפנות 24/7 לטלפון 054-9773666. 

המידע על קווי הסיוע הינו עדכני למועד כתיבתו: מרץ 2017.

 

חשוב להדגיש- המידע הניתן כאן מתייחס למצבים בהם יש צורך במענה מיידי ונקודתי. עם זאת, במקרים רבים, מצוקה נפשית מצריכה טיפול מקיף ומתמשך יותר.  

bottom of page